Spośród wszystkich zbóż, to akurat owies jest nie tylko najbogatszy w białko, ale i w doskonały zestaw aminokwasów. Jedzona z jogurtem czy mlekiem dostarcza energii i pobudza nasze komórki mózgowe do działania, ale weganie też znajdą coś dla siebie. Owsiankę spokojnie można robić na wodzie i smakuje równie dobrze.
Warto dodać, że owies zawiera substancje antydepresyjne i sprzyjają likwidowaniu złego nastroju. No i co jest według mnie najważniejsze,ma dużą zawartość błonnika! O genialnym działaniu błonnika już pisałam TUTAJ. Pewnie mało kto o tym wie, ale owsianka zajmuje trzecie miejsce zaraz po owocach palmy akai i czosnku na najzdrowszy posiłek świata 🙂 Obecnie po owsiankę sięgają wszyscy, poczynając od sportowców, przez modelki, a kończąc na osobach odchudzających się. Dawniej w angielskich kopalniach, górnicy sięgali po te danie, by mieć więcej energii do pracy. Jedna porcja takich płatków owsianych dostarcza:
- witaminę B6 – która poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega występowaniu anemii,
- witaminę B1 i kwas pantotenowy – które przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci
Jak przygotować owsiankę?
Cały proces zajmie Ci do 5 minut. Do garnuszka wrzuć około 4 łyżki płatków owsianych, łyżkę siemię lnianego. Następnie ulubiony owoc, bakalie i dodaj mleko/wodę. Postaw na ogień i gotuj do 2 minut 🙂 Jeśli chodzi o dodawanie owoców, to kolejność jest dowolna. Można przed gotowaniem owsianki lub po. Tak naprawdę porcję składników ustalasz sobie sam/sama.Warto dodać przyprawy, np. cynamon, który pozwala dodatkowo usunąć toksyny z organizmu.
Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Przekonaj się, że warto jeść owsiankę.
Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów
Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego).
W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach nieco mniej. Owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.
Płatki owsiane – źródło błonnika
Owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości prebiotyczne – jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm.
Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze, i daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków.
Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów
Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego).
W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach nieco mniej. Owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.
Płatki owsiane – źródło błonnika
Owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości prebiotyczne – jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm.
Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze, i daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków.
Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów
Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego).
W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach nieco mniej. Owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.
Płatki owsiane – źródło błonnika
Owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości prebiotyczne – jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm.
Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze, i daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków.
Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów
Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego).
W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach nieco mniej. Owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.
Płatki owsiane – źródło błonnika
Owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości prebiotyczne – jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm.
Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze, i daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków.
Uwielbiam owsianki! Często zaczynam z nią dzień 🙂
LikeLike
Bardzo smacznie to wygląda 🙂 ja bardzo lubię owsianki 🙂
LikeLike
Nie mogę się doczekać smaku polskich, soczystych truskawek 🙂 Narobiłaś mi apetytu, a niestety te z importu nie należą do najlepszych.
LikeLike
oj.. jak mi tęskno do świeżych, prawdziwych truskawek.. 🙂
Czekam na połowę maja, kiedy to pojawią się te naaajlepsze 🙂
Pyszne śniadanie 🙂
LikeLike
Wygląda bardzo apetycznie:) Już się nie mogę doczekać truskawek w moim ogrodzie:)
LikeLike
Po dłuższym czasie przejadła mi się, więc teraz sięgam po nią od czasu do czasu. 🙂
LikeLike
Mniam, przepysznie wygląda, z owocami najlepsza:) Ja z moich płatków owsianych mam zamiar zrobić granolę, na razie dodaję do kanapek otręby owsiane, bo tak jak piszesz podobno ten owies taki zdrowy:) Dziękuje za ostatni przemiły komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
LikeLike
ciekawe śniadanko. dołączam do obserwatorów :*
LikeLike
Na taką szybką owsiankę to bym się skusiła 🙂
LikeLike
Kiedyś nienawidziłam, dzisiaj moje ulubione śniadanie zaraz po pełnoziarnistych grzankach z masłem orzechowym 😀
try-to-touch-the-clouds.blogspot.com
LikeLike
mniam 🙂
LikeLike
Bardzo lubię owsianki na śniadanie. Ja swoje robię z dodatkiem jajka, no ale nie są wegańskie;)
Nie miałam pojęcia o takim rankingu najzdrowszych posiłków świata. To tylko utwierdza, aby jeść owsianki;)
LikeLike
Zaczyna dzień od takie owocowej owsianki ! naprawdę super śniadanie !
http://www.khatstyle.blogspot.com/
LikeLike
fajny pomysł na śniadanko 🙂
obserwuje, moge liczyc na rewanż ? 🙂
klaudixiblog.blogspot.com
LikeLike
Ale mi zrobiłaś smaka ❤️
Blue-citruss.blogspot.com ❤️
LikeLike
Ostatnio przygotowuje owsiankę na każde śniadanie, wychodzi na prawdę smakowita 😉
LikeLike
ja owsiankę zawsze jem na drugie śniadanie 😉
Sandicious
LikeLike
uwielbiam twojego bloga <3
zapraszam do mnie http://365daysinblack.blogspot.com
LikeLike
Wygląda przepysznie ! Ale tęsknie za truskawkami!
LikeLike
Ciekawy post 🙂 wy-stardoll.blogspot.com
LikeLike
Mniam, mega smakowicie wygląda 🙂
LikeLike
wygląda bardzo apetycznie!! pozdrawiam! 🙂
LikeLike
mniammmm!!! wyglada to bardzo smakowicie 🙂
LikeLike
pewnie to się wyda dziwne ale jeszcze nigdy nie jadłam owsianki 😉
LikeLike
Swietne zdrowe sniadanie na dobry poczatek dnia
LikeLike
uwielbiam :3
Pozdrawiam serdecznie i życzę cudownego weekendu 🙂
Anru,
LikeLike
Uwielbiam takie śniadanko:)
LikeLike
Pyszne jedzonko 🙂
pozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
LikeLike
zawsze owsianka kojarzyła mi się z mlekiem, a tutaj u Ciebie czytam, że można dodać wodę. i tak mnie to zaciekawiło, że będę musiała spróbować. z mlekiem owsianka niestety odpada, bo nie przepadam za nim, ale może woda będzie wybawieniem. jakoś wcześniej o tym nie pomyślałam. 😉
pozdrawiam.
http://poprostumadusia.blogspot.com/
LikeLike
Ale pysznie wygląda!
LikeLike
uwielbiam owsianki !
LikeLike
witaj swietny blog 🙂
bardzo fajne porady 🙂 dzieki
asijablog.blogspot.com
LikeLike