przepisy

ZDROWE ŚNIADANIE: GRANOLA

Granola- kolejna propozycja na zdrowe śniadanie. To jest nawet dość dobry pomysł, by publikować propozycję zdrowych i dietetycznych śniadań, ale wracając do granoli. Samo słowo GRANOLA pochodzi z języka Włoskiego, co oznacza zboże lub pszenicę. Powstała w Nowym Jorku w 1894 roku. Podawana z jogurtem czy mlekiem. Bądź też często dodawana do ciast, deserów czy batoników. Z czego się składa? Z samych słodyczy 🙂 A dokładniej suszonych owoców, płatków owsianych , słonecznika, mieszanki orzechów itp. Przepis inspirowany przepisem Nigelli 🙂

Przepis na całą blachę granoli:
  • 450 g płatków owsianych
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 120 g ziaren sezamu
  • 1 duże jabłko (potarte)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 duże łyżki miodu
  • 250 g migdałów (w całości)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 g rodzynków
  • 100g pistacji 

Wszystkie składniki należy wymieszać, prócz rodzynek. Wysypać całą masę na blachę wyłożoną wcześniej papierem. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut.Dodatkowo trzeba pamiętać, że podczas pieczenie trzeba granole kilka razy przemieszać. Rodzynki dodać po wystudzeniu. Polecam przechowywać w szczelnym pojemniku, wtedy granola może stać nawet parę tygodni. 
 
Zapraszam Was na moją stronę na Facebooku , będzie mi bardzo miło jeśli pojawią się nowe “lubię to”. Staram się wrzucać tam codziennie jakieś ciekawe zdjęcia czy nowinki 🙂
 
Advertisements

37 thoughts on “ZDROWE ŚNIADANIE: GRANOLA”

  1. Ja do mojej granoli dodaję jeszcze pokrojoną gorzką czekoladę, pasuje idealnie 🙂
    Dopiero trafiłam na twojego bloga i jest dla mnie stworzony! Od tego roku interesuję się zdrowym trybem życia i sama na niego przeszłam. Więc nie mam innego wyjścia – muszę Cię zaobserwować 😀
    Miłego dnia! 🙂
    http://nowornevertry.blogspot.com/

    Like

  2. Fajny pomysł z robieniem takiej mieszanki samemu – można sobie wybrać składniki, a nie z góry narzucone przez firmy 🙂 No i mamy pewność, co tak naprawdę jest w środku 🙂 Dobrze, że dałaś sprawdzony przepis, choć ja bym odrzuciła znienawidzony przeze mnie cynamon i rodzynki – a tak poza tym pycha! 🙂
    http://sloiczeknutelli.blogspot.com/

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s