przepisy

ZRÓB TO SAM: PIZZA

Nawet pizza może być “zdrowa’, o ile zostanie przyrządzona przez w domu. Znacie to uczucie, kiedy od paru dni macie ochotę na coś i “chodzi” ta myśl za wami całymi dniami. Ja tak miałam, chciałam pizze. Postanowiłam pierwszy raz w życiu zrobić ją sama i muszę przyznać, że wyszła lepiej niż się spodziewałam. Po pierwsze, to była moja pierwsza styczność z drożdżami, a zawsze unikałam tego jak ognia. Bałam się po prostu, że drożdże mi nie wyrosną. Całkowity czas oczekiwania, to 2 godziny i otrzymujecie gorącą pizze na cienkim spodzie.

Składniki na dwie średnie pizze

  • 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 25 g drożdży świeżych
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

 

 

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami lub ze świeżych, ale najpierw należy zrobić rozczyn.Następnie dodać pozostałe składniki, czyli sól, wodę i oliwę i wyrobić z tego ciasto. Pozostawić je w misce, przykryte ściereczką w ciepłym miejscu i pozostawić na 1-1,5h 🙂
Zanim przejdziemy do układania ciasta, na blachę należy wylać oliwę, by pizza podczas pieczenie nie przykleiła się do spodu.  Cisto należy podzielić na dwie średnie części lub na trzy jeśli chcecie małe pizze. Brzegi pozostaw nieco grubsze. Bezpośrednio już na ułożone ciasto wylać nasz ulubiony sos i dodać warzywa, mięso…cokolwiek. Co tylko chcecie.  Piec należy około 15 minut w maksymalnej temp. 230 stopni.

Sos można zrobić z pomidorów w puszcze i ulubionych przypraw, takich jak bazylia, oregano, pieprz itp.

 

Advertisements

42 thoughts on “ZRÓB TO SAM: PIZZA”

  1. oj tak, domowa pizza jest rewelacyjna, tylko jeszcze trzeba mieć czas, żeby się na nią zdecydować. 😉 może w wakacje nadrobię zaległości i sama taką przygotuję, bo na razie za bardzo nie mam na to czasu. 😉
    a Twoja wygląda baaaardzo apetycznie, aż się głodna zrobiłam. 🙂
    pozdrawiam.

    Like

  2. Kiedyś robiłam w domu pizzę, ostatnio jakoś przestałam. W ogóle przestałam już lubić. Głównie dlatego, że zmieniłam nawyki żywieniowe i nie bardzo wiem, co można na nią kłaść, jeśli nie lubi się produktów mięsnych, a sery się odstawiło…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s