przepisy

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

Czas na kolejny przepis. Tym razem natknęłam się na jednym z blogów na kotlety z kaszy jaglanej. Ku zaskoczeniu nie tylko moim, ale i moich znajomych, kotleciki wyglądały jakby faktycznie były z mięsa, a panierka zrobiona z bułki tartej. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, a potem sprawdzać reakcję ludzi na to co udało mi się stworzyć. Kotlety są banalnie proste w wykonaniu, a ich wykonanie zajmuje chwilę. Najdłużej czekamy na to aż kasza jaglana wystygnie. Nadają się idealnie do pracy, czy na uczelnie. W moim przypadku idealnie sprawdziły się podczas całodniowej obecności na zajęciach. Co warto jeszcze dodać, kotleciki są bezglutenowe!

Składniki  (8/10 sztuk):

  • 0,5 szklanki kaszy ugotować w 1,5 szklanki wody
  • 80 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 1 jajko
  • 100 g świeżego szpinaku
  • sól, pieprz, masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać w gorącej wodzie. Zalać ją 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu, aż woda wyparuje. Poczekać aż wystygnie.
  2. Liście szpinaku pokroić w mniejsze kawałki, dodać do kaszy, wbić jajko, dodać 2 łyżki zmielonych płatków ok 20 g.Przyprawić pieprzem i solą, a także ulubionymi przyprawami. Ja dodałam jeszcze oregano i zioła prowansalskie.
  3. Z otrzymanej masy formować placki, obtaczać je obficie w zmielonych płatkach i smażyć na rozgrzanej patelni.

 

45 thoughts on “KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ”

  1. Moja mama ma ostatnio obsesję na punkcie zdrowej żywności, więc porzucę jej ten przepis. Kotleciki wyglądają przepysznie 🙂
    ____________
    pisane-atramentem.blogspot.com

    Like

  2. Robiłam takie z kaszy gryczanej i z warzyw 🙂 fajna alternatywa i odmiana od zwykłych kotletów i przy okazji zdrowe 🙂

    Zostaje u ciebie na dłużej 🙂

    Like

  3. świetne kotleciki 🙂 robiłam kiedyś z kuskusu, kaszy gryczanej, pora więc chyba na jaglaną bo ta jeszcze nie rządziła u mnie w postaci kotletów.

    Like

Leave a reply to Ola Maciejczyk Cancel reply