bezglutenu, przepisy

KULECZKI RAFAELLO

Chyba powoli staję się kaszomaniaczką. Wciąż wyszukuję inspiracji, przepisów na zdrowe dania i przekąski. Tym razem przychodzę do Was z przepisem na Rafaello. Rafaello,ale z kaszy jaglanej. Prosty i banalny przepis. Jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilę. Co do samej kaszy jaglanej, warto dodać, że jest jedna z najstarszy i najzdrowszych kasz. Nie zawiera glutenu, nie uczula i jest lekkostrawna. Ma mało skrobi i dużo przyswajalnego białka. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, więc jest bardzo dobrym  lekarstwem na katar. Jagły dostarczają również dużą ilość witaminy E i lecytyny, co wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację.
Składniki
100g kaszy jaglanej
250ml mleka (krowiego lub roślinnego )
150g wiórków kokosowych
10g ksylitolu

Przepis na około 20 sztuk ( w zależności od wielkości kuleczek)
1. Kaszę wysyp na sitko i zalej wrzącą wodą
2.Kaszę gotuj na mleku, z dodatkiem ksylitolu(cały czas mieszając) do momentu aż kasza „wypije” całe mleko
3. Do powstałej masy dodaj wiórki kokosowe(130g) i dokładnie wymieszaj
4. Z ciepłej masy uformuj kulki i każdą z osobna obtocz w pozostałych wiórkach

* Wpadłam też na pomysł, by następnym razem zmiksować migdały i z uzyskaną masę wymieszać z kaszą jaglaną. Wtedy efekt prawdziwego Rafaello będzie jeszcze bardziej wyczuwalny. Jeśli ktoś z Was już tak zrobił, dajcie znać, jak smakowało!!

Advertisements

50 thoughts on “KULECZKI RAFAELLO”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s