przepisy

BUŁECZKI MAKOWE

Słodycze, któż ich nie kocha?! Czekolada jest pożądana przez wszystkich, a tylko nieliczni wolą zjeść czipsy niż uruchomić kubki smakowe odpowiedzialne za odczuwanie słodkiego smaku. Słodycze od najmłodszych lat kojarzą nam się z jakąś nagrodą. Często nagradzani dobrymi uczynkami przez rodziców zostaliśmy “zaprogramowani” na jedzenie słodkości. Gdyby tak małemu dziecku podawać owoce, w sklepie częściej by prosił o truskawki niż o żelki. Kwestia odpowiedniego przyzwyczajenia. Co dziwne jednocześnie rodzice wpajali nam do głowy, że te oto słodycze, którymi jesteśmy nagradzani, są niesamowicie niezdrowe i powodują otyłość, niszczą zęby itp. Łakocie swego rodzaju stały się “zakazanym owocem”. Z jednej strony podawane przez rodziców, a z drugiej strony przestrzegano nas przed nimi. I gdzie tu wybrać słuszną drogę, skoro taka tabliczka czekolady aż prosi się, by ją zjeść. Sama od pewnego czasu walczę ze sobą, by podjąć to wyzwanie i skończyć z nałogiem. Jestem na dobrej drodze. Rezygnacja całkowicie ze słodyczy jest oczywiście nie tylko niemożliwe, co niepotrzebne 🙂 Gdy u cioci na urodzinach zjesz kawałek ciasta, od razu nie przytyjesz 15kg, ale gdy codziennie będziesz sięgać po batoniki i cukierki, to masz gwarantowane, że po 3 miesiącach, a nawet dwóch będziesz zmuszony wymienić garderobę przynajmniej o rozmiar większy.  Jeśli nie jesteś w stanie wyeliminować ze swojej diety słodyczy, polecam piec samemu. Znam z autopsji. Od paru miesięcy stosuję się zasady, “jeśli musisz zjeść coś słodkiego, zrób to sam”. Tym sposobem unikam wszelkich spulchniaczy i innych niepotrzebnych konserwantów. Mogę kontrolować ilość cukru, jaką mąkę dodam i jaki olej czy masło użyję. Pamiętajcie, że cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych wartości odżywczych, jest źródłem energii. Produkty dostarczające “pustych” kalorii należy rozumieć jako produkty, nie wzbogacające organizmu.

Zacznij od wymieszania mleka z drożdżami i jedną łyżką cukru pudru, następnie przykryj ściereczką i odstaw na bok aż do czasu spienienia masy. w międzyczasie w drugiej miski zmieszaj masło, mąkę, 10 dag cukru pudru, cynamon, jajko i sól. Dodaj masę z drożdży i uformuj ciasto. Odstaw miskę z ciastem na kolejne 20 minut. W tym czasie gotuj na mleku mak. Jeśli lubicie można dodać bakalie i cukier.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt o wielkości ok. 30 x 20 cm. Wysmaruj ciasto masą makową,zawiń w rulon i pokrój na 12 kawałków. Pokryj formę do pieczenia papierem i ułóż na niej drożdżówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez ok. 20 minut.
* w przepisie podane jest masło, jednak ja zamieniałam i dodałam olej kokosowy!

49 thoughts on “BUŁECZKI MAKOWE”

  1. Mak jest bardzo dobrym składnikiem dodawanym do wypieków. Szkoda, że tak rzadko po niego sięgamy. Te drożdżówki to super propozycja na drugie śniadanie.
    Pozdrawiam!

    Like

  2. No to ja należę do tej drugiej, nielicznej grupy ;p Co do maku to nie przepadam za nim, ale zdjęcia wyszły tak zachęcająco, że aż chciałoby się spróbować takiej bułeczki 😉

    Like

  3. To prawdziwa inspiracja! Świetne drożdżówki, pięknie wyglądają i na pewno są pyszne:) Ja bardzo lubię mak, niestety mój mąż niespecjalnie przepada, więc zastanawiam się, jaki inny farsz mógłby tutaj jeszcze pasować;)

    Like

  4. Świetny post
    Super przepis
    Ładne zdjęcia
    Wygląda smakowicie!
    Obserwuje, miło by mi było gdybyś pozostawiła po sobie ślad oliwiafelkel.blogspot.com
    Pozdrawiam

    Like

  5. Zgadzam się, że o wiele lepiej upiec coś samemu niż zjeść “gotowca” ze sklepu. Co by to nie było, jest “zdrowsze.” Jednak czasami chęć sięgnięcia po czekoladę jest silniejsza 🙂

    Like

  6. wyglądają przepysznie 😉 narobiłaś mi ochoty… na pewno skorzystam z przepisu… pamiętam swoje drożdżówki z makiem z pobliskiej cukierni lecz odkąd cukiernia jest zamknięta nie ma już nigdzie przepysznych drożdżówek z makiem … ale mam nadzieje że smakują tak dobrze jak wyglądają … dopisuję do zakładek i śledzę…
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie…
    wiecznie zapracowana siostra

    Like

Leave a reply to Izabela F Cancel reply