Słodycze, któż ich nie kocha?! Czekolada jest pożądana przez wszystkich, a tylko nieliczni wolą zjeść czipsy niż uruchomić kubki smakowe odpowiedzialne za odczuwanie słodkiego smaku. Słodycze od najmłodszych lat kojarzą nam się z jakąś nagrodą. Często nagradzani dobrymi uczynkami przez rodziców zostaliśmy “zaprogramowani” na jedzenie słodkości. Gdyby tak małemu dziecku podawać owoce, w sklepie częściej by prosił o truskawki niż o żelki. Kwestia odpowiedniego przyzwyczajenia. Co dziwne jednocześnie rodzice wpajali nam do głowy, że te oto słodycze, którymi jesteśmy nagradzani, są niesamowicie niezdrowe i powodują otyłość, niszczą zęby itp. Łakocie swego rodzaju stały się “zakazanym owocem”. Z jednej strony podawane przez rodziców, a z drugiej strony przestrzegano nas przed nimi. I gdzie tu wybrać słuszną drogę, skoro taka tabliczka czekolady aż prosi się, by ją zjeść. Sama od pewnego czasu walczę ze sobą, by podjąć to wyzwanie i skończyć z nałogiem. Jestem na dobrej drodze. Rezygnacja całkowicie ze słodyczy jest oczywiście nie tylko niemożliwe, co niepotrzebne 🙂 Gdy u cioci na urodzinach zjesz kawałek ciasta, od razu nie przytyjesz 15kg, ale gdy codziennie będziesz sięgać po batoniki i cukierki, to masz gwarantowane, że po 3 miesiącach, a nawet dwóch będziesz zmuszony wymienić garderobę przynajmniej o rozmiar większy. Jeśli nie jesteś w stanie wyeliminować ze swojej diety słodyczy, polecam piec samemu. Znam z autopsji. Od paru miesięcy stosuję się zasady, “jeśli musisz zjeść coś słodkiego, zrób to sam”. Tym sposobem unikam wszelkich spulchniaczy i innych niepotrzebnych konserwantów. Mogę kontrolować ilość cukru, jaką mąkę dodam i jaki olej czy masło użyję. Pamiętajcie, że cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych wartości odżywczych, jest źródłem energii. Produkty dostarczające “pustych” kalorii należy rozumieć jako produkty, nie wzbogacające organizmu.
Zacznij od wymieszania mleka z drożdżami i jedną łyżką cukru pudru, następnie przykryj ściereczką i odstaw na bok aż do czasu spienienia masy. w międzyczasie w drugiej miski zmieszaj masło, mąkę, 10 dag cukru pudru, cynamon, jajko i sól. Dodaj masę z drożdży i uformuj ciasto. Odstaw miskę z ciastem na kolejne 20 minut. W tym czasie gotuj na mleku mak. Jeśli lubicie można dodać bakalie i cukier.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt o wielkości ok. 30 x 20 cm. Wysmaruj ciasto masą makową,zawiń w rulon i pokrój na 12 kawałków. Pokryj formę do pieczenia papierem i ułóż na niej drożdżówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez ok. 20 minut.
* w przepisie podane jest masło, jednak ja zamieniałam i dodałam olej kokosowy!
Such a FAB post!
Style For Mankind
Bloglovin
LikeLike
It looks so delicious. 🙂
LikeLike
O mniam
A ja chce przestać słodkie jeść i jak to zrobić jak każdy kusi? 😛
LikeLike
Mak jest bardzo dobrym składnikiem dodawanym do wypieków. Szkoda, że tak rzadko po niego sięgamy. Te drożdżówki to super propozycja na drugie śniadanie.
Pozdrawiam!
LikeLike
No to ja należę do tej drugiej, nielicznej grupy ;p Co do maku to nie przepadam za nim, ale zdjęcia wyszły tak zachęcająco, że aż chciałoby się spróbować takiej bułeczki 😉
LikeLike
jej, a ja właśnie wcinam surową kalarepę – bom na diecie…
LikeLike
omo chce zjeść całe danie ;D
LikeLike
wyglądają pysznie!
http://paulan-official-blog.blogspot.com/
LikeLike
This a really great post!
** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
BEAUTYEDITER.COM
INSTAGRAM @BEAUTYEDITER
LikeLike
Wyglądają tak apetycznie, że chyba zaraz pognam do sklepu po coś słodkiego, bo już za późno dzisiaj na pieczenie 🙂
LikeLike
Gdyby mój piekarnik nie był popsuty, od razu wzięłabym się do zrobienia tych drożdżówek 🙂
mystery-identity.blogspot.com
LikeLike
Oj jakie wspaniałe i jeszcze z makiem pycha
LikeLike
Uwielbiam drożdżówki z makiem. Też robię je sama, bo w tych sklepowych na maku za bardzo oszczędzają 🙂
Z chęcią dołączam do obserwatorów 🙂
LikeLike
drożdżówki wyglądają pysznie! Pomimo tego, że nie lubię maku w mokrej wersji to chętnie bym takiej spróbowała 🙂
LikeLike
Mniam. Ostatnio często pieczemy w domu różnego rodzaju bułeczki, ciasto czy chlebek. Nie ma to jak własne wypieki, nie sklepowe. 🙂 🙂
LikeLike
Предлагаю дружить блогами
http://evgenijamir.blogspot.com
LikeLike
To prawdziwa inspiracja! Świetne drożdżówki, pięknie wyglądają i na pewno są pyszne:) Ja bardzo lubię mak, niestety mój mąż niespecjalnie przepada, więc zastanawiam się, jaki inny farsz mógłby tutaj jeszcze pasować;)
LikeLike
uwielbiam domowe wypieki, te bułeczki wygladaja przepysznie 🙂
kariaxv.blogspot.com
LikeLike
Nie przesadzałabym 😉 Nie umiem przetrwać dnia bez słodyczy, a różnicy w rozmiarze nie zauważyłam od baardzo dawna. Kwestia dodatkowego ruchu 😉 Własne wypieki… Mm, coś pysznego, chociaż nie zawsze jest na nie czas 😉
justmajka.blogspot.com
LikeLike
wyglądają ładnie:)
LikeLike
Pięknie wyglądają… Aż żal nie wypróbować przepisu. 😉
_______________
pisane-atramentem.blogspot.com
LikeLike
Jak zrobisz to zjem chętnie 😀
LikeLike
Świetny post
Super przepis
Ładne zdjęcia
Wygląda smakowicie!
Obserwuje, miło by mi było gdybyś pozostawiła po sobie ślad oliwiafelkel.blogspot.com
Pozdrawiam
LikeLike
zamawiam na wynos;D
LikeLike
Nie przepadam za makiem, ale dla osób które go lubią mogą być smakowite ♥
londonkidx.blogspot.com
LikeLike
Ale one przepysznie wyglądają! Jestem zachwycona 🙂
Pozdrawiam, Skryta Książka
LikeLike
Piękna prezentacja 🙂
LikeLike
ja robiłam ostatnio takie wegańskie, cynamonowe zawijaski. Wyszły przepysznie, polecam 🙂
❤ blog
LikeLike
Wyglądają przepięknie. I jak tu się na nie nie skusić 😉
LikeLike
Wyglądają przepysznie i daję sobie rękę obciąć
że takie są, na pewno zrobię ten przepis! 🙂
pozdrawiam cieplutko myszko :*
ayuna-chan.blogspot.com
LikeLike
Wygląda przepysznie 🙂 z chęcią bym zjadla 🙂
Truskaweczka
LikeLike
Zgadzam się, że o wiele lepiej upiec coś samemu niż zjeść “gotowca” ze sklepu. Co by to nie było, jest “zdrowsze.” Jednak czasami chęć sięgnięcia po czekoladę jest silniejsza 🙂
LikeLike
Narobiłaś mi wielkiego smaka! Będę musiała wypróbować Twój przepis ^^ Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny ♥ wy-stardoll.blogspot.com
LikeLike
Ojejeusni ale cudnie wyglądają! Mniam!
LikeLike
Kurczę, aż mi zaburczało w brzuchu! Ale pyszności! <3
mybeautifuleveryday.blogspot.com
LikeLike
No nie powiem, zjadłabym coś słodkiego, a te drożdżówki wyglądają przepysznie! Motywujesz do pieczenia! 😀
Pozdrawiam! http://nawiedzonadroga.blogspot.com/2016/06/samotnosc.html
LikeLike
Ja w ciągu kilku ostatnich miesięcy przytyłam 8 kg, ale miałam niedowagę więc teraz nie jest źle 🙂
LikeLike
nie przepadam za nimi :<
LikeLike
wyglądają jak cinamonki ^^
LikeLike
Wyglada smakowicie! <3 xxx
http://veronicas-veronicass.blogspot.no/
LikeLike
Wyglądają świetnie 🙂
Obserwujemy ? 🙂
http://bedifferent-ania.blogspot.com/
LikeLike
Narobiłaś mi tylko smaku chyba pójdę do sklepu. Świetny przepis.
http://www.moda-eny.blogspot.com
LikeLike
Wydają się bardzo proste 🙂 Dawno nie jadłam takiej z makiem 🙂
Ultra kobiecy blog o muzyce:
gitaraiszpilki.blogspot.com
LikeLike
Ja nie lubię maku 🙂
Pozdrawiam!
passionsmy.blogspot.com
LikeLike
Super post ! 🙂 :* Obserwujemy ??
Pozdrawiam i zapraszam na:
http://www.vvbre.blogspot.com
LikeLike
Wyglądają pysznie!
Zapraszam do mnie! Zaobserwuj, jeśli Ci się spodoba! 🙂
>> ALEXANDRAK-BLOG.BLOGSPOT.COM <<
LikeLike
Wyglądają przepysznie, na pewno skorzystam z przepisu! Świetny blog, obserwuję ☻
>flawless-baby.blogspot.com<
LikeLike
wyglądają przepysznie 😉 narobiłaś mi ochoty… na pewno skorzystam z przepisu… pamiętam swoje drożdżówki z makiem z pobliskiej cukierni lecz odkąd cukiernia jest zamknięta nie ma już nigdzie przepysznych drożdżówek z makiem … ale mam nadzieje że smakują tak dobrze jak wyglądają … dopisuję do zakładek i śledzę…
Pozdrawiam i zapraszam do siebie…
wiecznie zapracowana siostra
LikeLike
Wyglądają genialnie ❤
LikeLike