przepisy

PUDDING CHIA

Szałwia hiszpańska, a częściej znana jako Chia. Obecnie hodowane są w Meksyku i Gwatemali. Do pewnego czasu nie miałam zielonego pojęcia o istnieniu tych nasionek, a powstają z nich przepyszne cuda! Można je wykorzystać do puddingów, koktajli, surowych deserów! Idealnie nadaje się do surówek, a także w produktach piekarskich. Nasiona Chia,to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6, dodatkowo posiadają wiele witamin i minerałów i co najważniejsze, sporą dawkę białka.

Swoją pierwszą paczkę nasion kupiłam około 2 miesiące temu i aktualnie jest podstawowym elementem w mojej kuchni. Chętnie wykorzystuje je do deserów. Nie ma nic smaczniejszego od puddingu z nasion Chia.

Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 2 lub 3 łyżki nasion Chia
  • Szklankę mleka
  • ulubione owoce

Mleko wraz z nasionami należy mieszać do czasu stężenia. Następnie dodajemy ulubione owoce, orzechy, słonecznik, wiórki kokosowe… co tylko chcesz.

Advertisements

38 thoughts on “PUDDING CHIA”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s