przepisy

FASZEROWANE PAPRYKI!

Dla chcącego nic trudnego. Mimo pracy w niesamowicie dużej ilości godzin jesteśmy w stanie gotować sobie domowe obiadki. Tym razem przychodzę do Was z wykorzystaniem papryki, królowej jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Tak właśnie! To nie cytryna, czy inne cytrusy mają w sobie największą ilość witaminy C, tylko papryka. Uwielbiam wszelkiego rodzaju warzywa grilowane, czy z piekarnika. Odpowiedni farsz i obiad gotowy. Bardzo proste, tanie i do tego szybkie. Veganie, czy tam wegetarianie mogą zrezygnować z sera, a także kurczaka. Jednak ja po kilku godzinach ciężkiej pracy i nie jedzenia mięsa przez parę dni, zatęskniłam za nim. Dla osób, które nie wyobrażają sobie jedzenia bez mięsa kaszę można zastąpić mięsem mielonym.

Składniki na farsz:
Kasza gryczana (1szklanka)
1 Cebula,
Mała cukinia,
Pietruszka,
Ser feta,
pieczarki (według uznania)

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy.  Na patelni smażymy cebulkę, następnie wrzucamy cukinie. Gdy cukinia zmięknie dodajemy pieczarki. Po ugotowaniu kaszy mieszamy wszystkie składniki ze sobą, jeszcze gotując przez kilka sekund. Pietruszkę dodać po wyłączeniu palnika.  W międzyczasie należy przekroić paprykę i wydrążyć środek, tak aby było miejsce na farsz. Z podanego wyżej przepisu na farsz powinno starczyć na 4 papryki. Pieczemy w 180 stopniach na około 30 minut.

Pozdrawiam, Joanna

41 thoughts on “FASZEROWANE PAPRYKI!”

  1. bardzo lubię takie nadziewane papryki czy też bakłażany albo cukinie. 😉 i też zwykle mimo długich godzin w pracy lubię zrobić sobie domowy obiadek i go zjeść. 😉 a mój chłopak raczej sobie już nie wyobraża życia bez domowych obiadków, co trochę mnie martwi, bo za bardzo go rozpieściłam pod tym względem. 😉
    pozdrawiam serdecznie.

    Like

Leave a comment