przepisy

Cukinia zapiekana!

Co można przygotować między zajęciami? Parę dni temu zostałam postawiona przed takim wyzwaniem, oczywiście długo nie musiałam myśleć. Od razu pobiegłam do sklepu po kilka składników. Dziś mam dla Was świetny przepis, idealnie nada się na obiad, a także jako przekąska na imprezę. Znajomi oszaleli. Porównywali smak dania do smaku pizzy bądź zapiekanki.Będąc w Londynie bardzo często korzystałam z tego przepisu. Szczerze, była to totalna spontaniczność. Na cukinie wrzucasz, co tylko chcesz!

Składniki:

  • dwie duże cukinie,
  • dwie marchewki,
  • kilka plasterków chudej szynki
  • ser (w dowolnej ilości)
  • przyprawy

Przygotowanie:

Cukinie pokroić na 4 części, by tworzyły “podstawę”, następnie należy potrzeć marchewki oraz ser. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na każdy kawałek cukinii układać kolejno szynkę, marchewkę, a na końcu ser. Piec przez 25 minut. Radzę sprawdzać, czy czasem cukinia nie upiekła się wcześniej. Im cukinia jest dojrzalsza, tym krócej się piecze.

imag0991

imag0999

Advertisements

11 thoughts on “Cukinia zapiekana!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s