porady

DBAJ O RÓŻNORODNOŚĆ POSIŁKÓW

 

Jak przystało na bloga o tematyce żywieniowej i zdrowym życiu, muszę wspomnieć o kilku ważnych zasadach prawidłowego żywienia. Było już o piramidzie żywienia, a teraz co kilka dni będę przybliżać Wam jedną zasadę. Dajcie znać czy podoba się Wam taki pomysł i piszcie, jeśli macie propozycje tematu jaki chcielibyście poruszyć. Jestem otwarta na propozycje.

1. Dbaj o różnorodność spożywanych posiłków.
2.Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej.
3.Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii.
4.Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem.
5.Mięso spożywaj z umiarem.
6.Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
7.Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i i nienasycone kwasy tłuszczowe.
8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
9.Ograniczaj spożycie soli.
10. Pij wystarczającą ilość wody.
11. Nie pij alkoholu i nie pal papierosów.
1. Chyba nikt z nas nie chciałby jeść codziennie tego samego. Ciągła monotonia nie przyciąga ani wyglądem, a już na pewno nie smakiem. Nasze zmysły lubią, jak dzieje się coś nowego, a kolejny kurczak z warzywami nie brzmi zachęcająco. Należy urozmaicać sobie posiłek, korzystać z różnych produktów.  Ziemniaki, które są dodawane do każdego obiadu notorycznie można zamienić na kasze, ryż. Wariantów jest kilka, a zawsze wybiera się ten najgorszy, czyli ziemniaki. Kasze są dużo zdrowsze. W naszym menu powinny znaleźć się produkty z wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczającego pełnowartościowego białka. Ważne jest to, że zasada o rożnorodności posiłku, nie dotyczy tylko i wylącznie obiadu. Warto
“bawić “się jedzeniem o każdej porze.  Zauważcie, że im więcej kolorów macie na talerzu, tym chętniej go zjecie. Posiłek powinien nie tylko działać na zmysł smaku, ale i na zmysł wzroku.
Jedzenie powinno być jak najbardziej różnorodne pod każdym względem. Tylko dzięki temu jesteśmy w stanie dostarczyć sobie wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. A nie wszystkie z nich można znaleźć w każdym produkcie i nie wszystkie można łykać w postaci tabletek.Tak jak już wspomniałam, kolejnego dnia, widząc tę samą potrawę na talerzu, spożywamy ją z coraz mniejszym apetytem. Zmieniajmy więc przepisy, kupujmy mniejsze ilości, ale różnych produktów spożywczych.Eksperymentujmy w kuchni.

 

28 thoughts on “DBAJ O RÓŻNORODNOŚĆ POSIŁKÓW”

  1. Bardzo podobają mi się takie posty, bo staram się odżywiać zdrowo i ograniczać to, co niezbyt korzystne dla organizmu… Ostatnio jednak zastanawiam się nad mięsem kurczaka, jem go całkiem sporo, przyjęło się mówić, że to zdrowe, chude mięso, ale czasem słyszę głosy przeciwne, typu, ze kurczaki są faszeroane różnymi antybiotykami i inną chemią. Może post o drobiu?:)

    Like

  2. no ja niestety nie za bardzo mogę się zdrowo odżywiać, bo przykładowo mleka nie tknę. ale staram się ograniczać swoje złe nawyki, których przyznaję, że mam sporo. 😉 ale ostatnio staram się zdecydowanie bardziej urozmaicone rzeczy jeść, więcej wody i soków pić (po to kupiliśmy sobie sokowirówkę i sami je robimy). nie jest źle, ale zawsze może być lepiej. 😉
    a co do postów na podobne tematy, to zgadzam się z komentarzem nade mną, może post o drobiu? 😉
    pozdrawiam.

    Like

Leave a comment