porady, przepisy

KRÓLOWA ŚNIADAŃ- OWSIANKA!

Kolejna propozycja zdrowego śniadania. Publikowałam już smoothie bowl, chia pudding, a teraz przyszedł czas na moja ukochaną owsiankę. Królowa wśród moich śniadań. Robi się ją dosłownie 4 minuty, a dostarcza niesamowicie dużo wartości odżywczych na cały poranek. Dlaczego warto jeść ją na śniadanie?

Otóż spośród wszystkich zbóż, to właśnie ziarno owsa jest najbogatsze w białko, a także ogromną ilość aminokwasów. Witaminy z grupy B, to nie jedyne, które znajdziemy w naszym śniadaniu. Dodatkowo ilość błonnika jest wręcz niesamowita! Błonnik rozpuszczalny w owsie, to głównie beta-glukan, ten węglowodan złożony ma głównie zdolność do tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Ma też zdolności probiotyczne, jest pokarmem dla “dobrych bakterii. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu “B”. Płatki owsiane zawierają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów.

Dobrze zbilansowana dieta sportowców oraz amatorów zdrowego stylu życia zawsze powinna zawierać produkty owsiane. Ciekawostką jest to iż owsianka w rankingu najzdrowszego jedzenia świata zajmuje 3 miejsce! Tuż za owocami palmy acai  oraz czosnkiem. Średni indeks glikemiczny, a także stosunkowo niska kaloryczność, to kolejne atuty tego posiłku. Szybko niweluje uczucie głodu i uwierzcie po owsiance szybko nie sięgniecie po drugi posiłek czy przekąskę. Ja osobiście drugie śniadanie jem po 3/4h od zjedzenia rano owsianki.

Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Mamy dwie możliwości albo gotujemy 3/4 łyżki owsianki albo zalewamy gorąca wodą, by po stężeniu dodać ulubione owoce, a także żurawinę/orzechy/pestki dyni/słonecznik itp. To już wg. waszego uznania. Smacznego!

* Dużo osób pisało,że chętnie poczyta coś więcej na temat życia w Londynie i tego jak szukać pracy, mieszkania itp. Także w niedzielę pojawi się pierwszy post.
*A teraz mam pytanie do Was, czy chcecie poczytać coś na temat witamin, tłyszczy, białek itp. Chętnie rozbiję to parę postów i postaram się dokładnie przybliżyć wszystkie zagadnienia z tym związane. Co o tym myślicie?

25 thoughts on “KRÓLOWA ŚNIADAŃ- OWSIANKA!”

  1. Czasami mam wrażenie, że jestem jedyną osobą, która nie lubi owsianki. Tyle razy próbowałam i no nie ma opcji, bym ją polubiła. zawsze robiłam taką gęstą, bo jak raz zrobiłam płynna, bo to mleko było takie klejące się i skutecznie mnie to odstraszyło.
    Chętnie bym poczytała o tłuszczach w produktach! 🙂

    Like

Leave a comment